Stop Loss Nedir?

Stop Loss Nedir?

Akademi
12 September 2023 by [email protected]
2713
Stop Loss “Zarar Durdurma Emri” anlamına gelen talimat türüdür. Stop Loss hisse senetleri üzerinde kullanılır. Bir hisse senedi belirli bir fiyata ve/veya değere ulaştığında otomatik satılmasını sağlar. Yatırımcı zararını/kaybını minimize, kazancını ise maksimize etmek için kullanılan bu talimat, geleneksel veya dijital yatırımla ilgilenen yatırımcılar tarafından sıkça kullanılır.
stop-loss
  • Stop Loss; yatırımda kaybın minimum, kazancınsa maksimum olmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş talimat standardıdır.

Yatırımcının belirlediği şartlar oluştuğunda kendiliğinden aktif olan Zarar Durdurma Emri sayesinde yatırımcıların piyasayı süreklilik içinde takip etmesine gerek yoktur. Emir, yatırımcının piyasayı takip edemediği zamanda otomatik devreye girer ve işlem tahtasına gönderilecek talimatları hazırlar. Stop Loss standardının nasıl işlev gösterdiğini açıkça ifade edebilmek için örneklerden yardım alacağız. Mesela;

  • 100 birim fiyatında kripto para ve/veya hisse senedi satın aldığınız. Satın aldığınız fiyatın yani 100 birimin %25’i altına stop loss emri belirlediniz. Bu durumda, satın aldığınız varlığın değer değişimlerini anlık takip edemediğiniz süreçte değer kaybı %25’i bulduğu zaman stop loss standardı devreye girer ve hisse senedinizi ya da kripto para varlığınızı satar. Bu sayede, düşüş trendi sebebiyle daha fazla zarar etmenizi engeller.

Stop Loss (Zarar Durdurma Emri) Nasıl Verilir?

Stop Loss (Zarar Durdurma Emri) doğru yerde verilmediği takdirde kayıp öngörülenden daha fazla olacağından, bu standarttan beklenen fayda eksiksiz elde edilemez. Bu nedenle emrin nerede verileceğini isabetli bir şekilde saptamak son derece önemlidir. Top Loss emrinin nasıl verileceğine ilişkin yardım alınabilecek birkaç farklı araç ve yöntemden bahsedelim:

  • Average True Range (ATR) adıyla bilinen grafik değerlendirmesine başvurmak yararlı olacaktır. Çalışılan grafiğin süresine göre ATR oranı belirlenebilir ve elde edilen sonuca göre stop loss emrinin hangi nokta için verileceği hakkında bilgi sahibi olunabilir.
  • İz süren stop loss emrine de başvurulabilir. İz süren stop loss sayesinde doğru nokta otomatik olarak tespit edilir ve emir aktif olur.

Stop Loss ile Zarar Durdurma

Stop loss yardımıyla zarar durdurmaya ilişkin örnek üzerinden inceleme yapalım: mesela 100 ABD doları değerinde 1 adet kripto finans varlığı edindiniz. Zarar durdurma yani stop fiyatınız içinse 90 ABD doları seviyesini belirlediniz. Sonrasında, geçmişte satın aldığınız bu varlığın değerinin 70 ABD dolarına düştüğünü var sayın.

Yukarıdaki örnekten hareketle, stop loss standardının size ne kazandırdığını daha yakından inceleyelim. Normalde 30 ABD doları kaybedecekken zarar durdurma emri sayesinde yalnızca 10 ABD doları zarar etmiş oldunuz. Zira söz konusu varlığın değeri 90 ABD dolarına düştüğü anda stop loss standardı devreye girdi ve fiyat düşmeden satış yaptı.

Stop Loss ile Kar Elde Etme

Stop loss standardını kullanarak yatırımlarda kar elde etmek için nasıl bir yol izleneceğine dair bir örnek verelim: mesela 500 ABD doları değerinde bir adet kripto varlık satın aldınız. Kar için hedeflediğiniz fiyatı ise 600 ABD doları olarak belirttiniz. Sahip olduğunuz kripto varlığın fiyatı ise gün içinde arttı ve 600 ABD dolarına yükselip sonrasında da 550 ABD dolarına düştü.

Yukarıdaki örnekten hareketle, stop loss standardının size nasıl bir kazanç sağladığına mercek tutalım. Normalde 50 ABD doları kar sağlayacaktınız. Fakat stop loss standardı sayesinde kripto varlığınızı 600 ABD dolarında sattınız ve karınızı 100 ABD doları olarak maksimize ettiniz. Her iki örnekten açıkça anlaşılacağı üzere, stop loss standardı sayesinde zarar ve karda optimum sonuçlar elde edilebilir.

Add a comment