Golden Cross ve Death Cross Nedir?

Golden Cross ve Death Cross Nedir?

Akademi
14 November 2023 by [email protected]
1121
Finansal piyasalarda alım satım yaparken teknik analizde önemli bir yeri olan göstergeler ve bunların kombinasyonları vardır. Bu göstergeler fiyat hareketlerinin analitik ve öngörücü değerini ortaya çıkarır. Teknik analizin kurucusu Charles Dow, fiyatın her şeyi hesaba kattığını ve fiyat çizelgelerinden elde edilen matematiksel bağımlılıkların (göstergeler), piyasaların gelecekteki davranışlarını geçmiş verilere dayanarak tahmin etmeyi mümkün kıldığını savunmuştur.
golden-cross-ve-death-cross-nedir

Finansal piyasalarda alım satım yaparken teknik analizde önemli bir yeri olan göstergeler ve bunların kombinasyonları vardır. Bu göstergeler fiyat hareketlerinin analitik ve öngörücü değerini ortaya çıkarır. Teknik analizin kurucusu Charles Dow, fiyatın her şeyi hesaba kattığını ve fiyat çizelgelerinden elde edilen matematiksel bağımlılıkların (göstergeler), piyasaların gelecekteki davranışlarını geçmiş verilere dayanarak tahmin etmeyi mümkün kıldığını savunmuştur. Bu durum özellikle grafik trendlerini iyi yansıtan ve önemsiz fiyat değişimlerini güvenilir bir şekilde filtreleyen trend göstergeleri için geçerlidir. 

Trend göstergeleri arasında onlarca yıldır kullanılan ve kullanışlılığı kanıtlanmış olan bir model de Death Cross (Ölüm Kesişimi) ’dur. Bu model, Golden Cross (Altın Kesişim) olarak da bilinen tersi bir durumu da kapsamaktadır. Bu yazıda, Golden Cross ve Death Cross kavramlarını, nasıl oluştuğunu, ne anlama geldiğini ve nasıl yorumlanması gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağız.

Golden Cross Nedir?

Teknik analizinde bir varlığın fiyatının gelecekte nasıl hareket edeceğini tahmin etmek için çeşitli göstergeler ve modeller kullanılır. Bunlardan biri de “altın kesişim” (golden cross) adı verilen bir grafik modelidir. Bu model hem geleneksel finans piyasalarında hem de kripto para birimi alanında alım satım ve yatırım için kullanılabilir. Golden Cross, iki temel bileşenden oluşur:

Hareketli Ortalamalar (MA): Bir varlığın fiyat verilerini belirli bir zaman aralığına göre ortalamak ve yumuşatmak için kullanılan göstergelerdir. Bir fiyat grafiğinde tek bir akan çizgi şeklinde gösterilirler. Golden Cross’da, iki farklı hareketli ortalama kullanılır:

  • Kısa Vadeli Hareketli Ortalama (örneğin, 20 günlük MA): Son fiyat değişikliklerine daha duyarlı olan ve daha hızlı hareket eden bir hareketli ortalamadır. Nispeten kısa bir fiyat verisi dönemini temsil eder.
  • Uzun Vadeli Hareketli Ortalama (örneğin, 50 günlük MA veya 200 günlük MA): Daha istikrarlı ve daha yavaş hareket eden bir hareketli ortalamadır. Daha uzun bir fiyat verisi dönemini temsil eder.

Geçiş-Kesişim

Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerinden geçtiği noktayı ifade eden Golden Cross, bir varlığın fiyatının yükseliş trendiyle devam edeceğine dair bir sinyal olarak yorumlanır. Golden Cross tersi olan “Ölüm Kesişimi” (Death Cross) ise kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın altından geçtiği noktayı ifade eder. Bu nokta bir varlığın fiyatının düşüş trendiyle devam edeceğine dair bir sinyal olarak yorumlanır.

Erken girişle ilişkili riski azaltmak için bir ticarete girmeden önce fiyatın konsolide olmasını veya Golden Cross’tan sonra kısa vadeli destek bulması beklenebilir. Dalgalı piyasalarda yatırımcılar piyasa koşullarına daha iyi uyması için kısa vadeli 20 günlük MA ve uzun vadeli 50 günlük MA gibi farklı hareketli ortalama dönemleri kullanarak Golden Cross’un tanımını da ayarlayabilirler.

Golden Cross Nasıl Kullanılır?

Yatırımcılara hem alım hem de satım fırsatları sunabilen Golden Cross, varlık fiyatlarının yükseliş trendine girdiğinin ve boğa piyasasının başladığının bir işareti olarak yorumlanır. 

Yatırımcılar hem alım hem de satım fırsatları sunan Golden Cross’u piyasaya girmek veya çıkmak için kullanabilirler. 

Piyasaya girmek isteyen yatırımcılar:

200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde fiyat oluştuğunda bir menkul kıymet satın alabilirler; ancak, bu strateji çok gecikmeli olabilir. Çünkü Golden Cross, piyasa düşüş trendinin bittiği noktaya kadar gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle bazı yatırımcılar daha kısa süreli hareketli ortalamalar veya daha kısa zaman dilimleri kullanarak 50 günlük hareketli ortalamanın kesişmesini beklemek yerine daha erken girmeyi tercih ederler. 

Piyasadan çıkmak isteyen yatırımcılar:

200 günlük hareketli ortalamanın altında fiyat oluştuğunda bir menkul kıymeti açığa satabilirler. Ancak bu strateji de gecikmeli olabilir. Çünkü Golden Cross, piyasa yükseliş trendine girdikten sonra gerçekleşebilir. Buna bağlı olarak daha erken sinyaller almak için Golden Cross’u diğer teknik göstergelerle birlikte kullanırlar. 

Altın Kesişim hem bireysel menkul kıymetlerin hem de Dow Jones Industrial Average (DJIA) gibi piyasa endekslerinin alım satımına uygulanabilir ve Golden Cross’un gerçekleştiği zamanlarda, yatırımcılar genellikle yüksek işlem hacmi gözlemleyebilir. Gözlem ise piyasanın yeni bir trende girdiğine dair güçlü bir kanıt olabilir.

Death Cross Nedir?

Death Cross ortalama uzun vadeli hareketli bir ortalamanın, ortalama kısa vadeli hareketli bir ortalamanın altına indiği bir grafik modelidir. Varlık fiyatlarının düşüş trendine girdiğinin ve ayı piyasasının başladığının bir işareti olarak yorumlanır. Death Cross yatırımcılara hem satış hem de açığa satış fırsatları sunabilir.

Death Cross’u grafiklerde nasıl bulabiliriz? Genellikle günlük fiyat grafiklerinde (zaman dilimi – 1 gün) iki Basit Hareketli Ortalama (SMA) kullanılır:

  • Hızlı, 50 günlük bir süre ile
  • Yavaş, 200 günlük bir süre ile. 

Death Cross Nasıl Kullanılır?

  • Bir yükseliş trendi veya bir konsolidasyon aşamasından sonra hızlı SMA, yavaş SMA’nın altına düşer.
  • Hızlı SMA yön değiştirir ve aşağıya doğru eğilir.
  • Hızlı SMA, yavaş SMA’yı yukarıdan aşağıya doğru keser.
  • Bu noktada grafikte “Death Cross” görülür. Her iki trend göstergesinin de yön değiştirdiğini ve fiyatların düşmeye devam edeceğini gösterir.
  • Bu nedenle yatırımcılar uzun pozisyonlarını kapatabilir veya varlıkları açığa satabilir.

Death Cross’un en büyük avantajı, büyük hareketli ortalama dönemleri sayesinde kısa vadeli fiyat dalgalanmalarının etkisiz hale getirilmesidir. Bu durum Death Cross’un yerel piyasa hareketlerini değil küresel trend değişikliklerini yansıttığına işaret eder. 

Add a comment