Flare (FLR) Coin Nedir?
University College London’da makine öğrenimi üzerine çalışırken bir araya gelen Hugo Philion, Sean Rowan ve Dr. Nairi Usher tarafından geliştirilen bir blok zinciri platformu olan Flare’in ana ağının doğuşu 14 Temmuz 2022’de gerçekleşti ve bunu 9 Ocak 2023’te halka açık token dağıtım etkinliği (TDE) izledi. Oluşum sırasında toplam arz 100 milyar FLR idi ve TDE’nin ardından dolaşımda 12 milyar FLR bulunuyordu. Halka açık token dağıtımı, toplamda 28.524.921.372 FLR’yi topluluğa 36 aylık taksitler halinde dağıtarak devam ediyor. Dolaşımdaki arzın %10’unun ilk yılda oluşturulduğu Flare, merkeziyetsiz uygulamaların benzersiz bir blok zinciri platformudur.
Flare Coin Nedir?
Flare Coin, çeşitli blok zincirleri arasında sağlam bir işbirliği sağlamak için tasarlanmış bir katman 1 blok zinciridir. Akıllı sözleşme desteği olmayan blok zincirlerinden belirteçleri Flare’deki akıllı sözleşmelere entegre etme yeteneği, platformun öne çıkan özelliklerindendir. FLR, platformun yerel para birimi olarak kullanılır ve DeFi, oyun, NFT, müzik ve sosyal ağlar gibi birçok farklı alanda kullanılabilir.
Flare’i Farklı Kılan Nedir?
- Yerleşik birlikte çalışabilirlik protokolleri, Flare’i diğer blok zincirlerinden ayıran özelliklerden biridir. State Connector ve FTSO gibi protokollerle donatılmıştır ve ağın kendisi tarafından güvence altına alınır. Bu protokoller çok çeşitli zincir dışı kaynaklardan merkezi olmayan bir şekilde güvenilir veri sağlamasına olanak tanır.
- Flare Time Serisi Oracle, Flare üzerindeki dapp’ler için yüksek oranda merkezi olmayan fiyat ve veri aktarımını mümkün kılar. Bu sayede merkezi sağlayıcılara güvenmeden gerçekleştirilen veri aktarımı sağlanır.
- State Connector protokolleri, Flare üzerindeki akıllı sözleşmelerin diğer blok zincirlerinden ve internetten gelen bilgileri güvenli, ölçeklenebilir ve güvenilir bir şekilde kullanmasını sağlar. Bu özellikler Flare’in kullanım alanını genişletir ve daha çeşitli uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.
- Merkezi olmayan veri altyapısı, çok sayıda bağımsız veri sağlayıcısına dayalı olarak blok zincirine yerleştirilmiş olması nedeniyle riski minimize eder.
- Flare’in temel protokolleri, ISV kümelerini tek bir merkezi kaynağa güvenmeden verileri sorgulamaya, alışveriş yapmaya ve işlemeye teşvik eder. Bu da çok çeşitli yenilikçi kullanım durumlarına sahip birlikte çalışabilir dapp’lerin geliştirilmesini kolaylaştırır.
Flare (FLR) Nasıl Çalışır?
Flare’i blok zincirler arası işbirliğini teşvik etmek amacıyla tasarlanmış karmaşık bir ekosistem olarak ifade etmeliyiz. Bu ekosistem birbirine entegre olan farklı katmanlar ve protokollerden oluşur.
Dört Flare Ağı
Tek bir ağla sınırlı kalmayan Flare; aksine, dört farklı ağda potansiyelini ortaya çıkarır:
- Flare: FLR’nin yerel para birimi olarak hizmet verdiği ana ağ.
- Songbird: Ana ağ Flare’e özelliklerin dağıtılmadan önce gerçek koşullar altında test edilmesi için tasarlanmış bir test ağı.
- Coston: Geliştirici odaklı testlere odaklanan genel bir test ağı.
- Coston2: Coston’ın amacını yansıtan halka açık bir test ağı.
Bu çoklu ağ yapısı Flare’in geliştirici merkezli bir zihniyete bağlılığını gösterirken, deneme ve geliştirme için uygun ortamlar sağlar.
Veri Toplama Protokolleri: FTSO ve State Connector
Flare’in veri toplama operasyonlarının temelini oluşturan iki temel protokol bulunur: Flare Time Series Oracle (FTSO) ve State Connector.
FTSO, merkezi olmayan fiyat beslemelerini sağlayarak değişen verilerin sürekli tahminlerini sunar. State Connector ise Flare’e sorgu göndererek diğer blok zincirlerinden bilgi almayı mümkün kılar.
Flare LayerCake
Flare LayerCake, akıllı sözleşme ağlarını birbirine bağlayan merkezi olmayan bir köprüdür. Bu sistem farklı blok zinciri ekosistemleri arasında kesintisiz bir veri akışı sağlayarak birlikte çalışabilirliği artırmayı hedefler.
Flare Token Nedir?
Flare’in yerel tokeni FLR Token, ağ düzeyinde ödemeler, yönetişim ve spam kontrolü için temel bir rol oynar. Buna ek olarak Flare’in proof-of-stake modeliyle uyumlu olarak uygulamalarda teminat görevi görür.
FLR’nin farklı kullanım alanlarını en üst düzeye çıkarmak için delegasyon sağlanır. Bu sistemin en büyük artısı FLR sahiplerinin FTSO ödüllerinden ve teminattan getiri elde etmelerini ve yönetişime aktif olarak katılmalarını sağlamasıdır.
Flare (FLR) Nerelerde Kullanılır?
Flare’in hedefleri kripto para fiyatlarına, diğer zincirlerden detaylı işlem bilgilerine ve Web2 etkinlik verilerine güvenilir erişim sağlayarak blockchain teknolojisinin tam potansiyelini açığa çıkarmtaktır. Bu erişimin doğal bir sonucu olarak geliştiricilerin daha geniş bir kullanıcı grubuna daha fazla fayda sağlayabilecek uygulamalar oluşturmasını sağlar.
- FLR token işlem ücretleri ve doğrulayıcı düğümlerine katılım için kullanılabilir. Ayrıca FLR (WFLR) tokenleri, FTSO veri sağlayıcılarına delegasyon yapmak veya yönetimde kullanmak gibi diğer kullanımlar için Flare’deki EVM uyumlu dapps ve akıllı sözleşmelerde kullanılabilir.
- Flare Coin, geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır. DeFi projelerinden oyun platformlarına, NFT pazarlarından müzik ve sosyal ağlara kadar birçok alanda dikkat çeken kullanımları ile kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Flare (FLR) İstatistikleri
13 Mart 2024 tarihi itibariyle 1 FLR’nin fiyatı 1,27 TL’dir ve bugüne kadar en yüksek seviye olarak 1,79 TL’yi görmüştür. Güncel sıralamaya göre popülerlikte 82. sırada yer almaktadır. Piyasa değeri 46,3 Milyar TL olan FLR’nin son 24 saatteki hacmi 693,9 Milyon TL iken, dolaşımda 36,5 Milyon adet FLR bulunmaktadır.