Fetch.ai (FET) Nedir, Nasıl Çalışır ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fetch.ai (FET) Nedir, Nasıl Çalışır ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Araştırma
28 January 2024 by [email protected]
1088
Teknolojik gelişmelerle birlikte yapay zeka ve blok zinciri teknolojileri büyük ilgi görmeye başladı.  Bu iki teknolojiyi birbirlerine entegre ederek makineler arası ekosistemde özgün işlemsel entiteleri destekleme misyonuyla hareket eden Fetch.ai, cihazlar arasında veri ve değer transferini optimize ederek endüstriyel süreçleri dönüştürmeyi hedefliyor. Bulut hesaplama gücünü de etkin bir şekilde kullanarak gerçek dünyada lojistikten finansa geniş
fetch-nedir

Teknolojik gelişmelerle birlikte yapay zeka ve blok zinciri teknolojileri büyük ilgi görmeye başladı.  Bu iki teknolojiyi birbirlerine entegre ederek makineler arası ekosistemde özgün işlemsel entiteleri destekleme misyonuyla hareket eden Fetch.ai, cihazlar arasında veri ve değer transferini optimize ederek endüstriyel süreçleri dönüştürmeyi hedefliyor. Bulut hesaplama gücünü de etkin bir şekilde kullanarak gerçek dünyada lojistikten finansa geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor. Bu benzersiz yaklaşım ile Fetch.ai’nin yapay zeka ve blok zincirinin sınırlarını zorlayarak geleceği şekillendiren bir proje olma potansiyelini ortaya koyduğunu ifade edebiliriz.

Fetch.ai (FET) Nedir?

Fetch.ai, blokzinciri, makine öğrenimi ve kripto ekonomiyi birleştirerek FET token ile öne çıkan bir yapay zeka şirketidir. Platformun temel belirteci FET çeşitli işlevlere sahip olup Fetch AI ağı üzerinde gelişmiş uygulamaların oluşturulmasına olanak tanıyan yerel bir varlıktır. Bu ağ nesnelerin interneti, enerji endüstrisi, otomotiv, lojistik, turizm ve DeFi sektörlerini optimize etmeyi amaçlamaktadır.

CEO Humayun Sheikh liderliğinde 2017’de kurulmuş olan Fetch AI, yapay zekaya demokratik erişim misyonunu benimsemiştir. FET ağı kullanıcılara küresel veri ağı aracılığıyla Dijital İkiz kullanarak büyük veri kümelerine erişme imkânı sunar. Güvenli veri erişimi ile çeşitli uygulamalarda yapay zekanın potansiyelinden yararlanma amacını taşır.

Pratik uygulamalarda Fetch.ai, DeFi ticaret hizmetlerinin geliştirilmesinden akıllı enerji şebekelerinin yönetilmesine kadar geniş bir yelpazede çözümler sunarak karmaşık dijital sistemleri başarıyla yönetir ve teknolojik dönüşümde öncü bir rol oynar.

Fetch.ai’nin Teknik Altyapısı

Zincirler arası bir protokol olarak konumlandırılan Cosmos Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) ve WASM programlama dilini içeren bir platformdur. Celestia (TIA) veya Solana (SOL) gibi benzer protokollerden ayıran özelliği ise yerel yapay zeka bileşenlerini içermesidir.

Genellikle programlanabilirlik veya ölçeklenebilirlik üzerine odaklanan diğer Katman 1 çözümlerinden farklı olarak karmaşık ve özel görevleri olan uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Fetch.ai üzerinde geliştirilen yazılım, geleneksel akıllı sözleşmelerden daha karmaşık görevleri yerine getirebilen Otonom Ekonomik Aracılardan (AEA) yararlanır. Burada bahsettiğimiz AEA’ler kendilerini belirli ihtiyaçlara göre dinamik olarak programlayabilirler. ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarına benzer şekilde verileri ve bağlamı analiz ederek belirlenen hedeflere tutarlı bir şekilde ulaşmak için hareket ederler.

Fetch.ai Nasıl Çalışır?

İşlemde olan bir Katman 1 blok zinciri veya temel bir yapay zeka/makine öğrenimi programı olmanın ötesinde bir çözüm sunan Fetch.ai, çeşitli makineler üzerinde kurulabilen Otonom Ekonomik Aracılar (AEA) sayesinde blok zinciri ve yapay zeka alanlarındaki potansiyeli bir araya getirerek geniş bir zorluk yelpazesini ele alır.

Geliştirme ekibine göre AEA’ler araştırma laboratuvarlarından otel odalarına kadar çeşitli ortamlara entegre edilebilir. Fetch.ai’ın teknolojisi sınırsız gibi görünmektedir ve beş temel işlevi bu esnekliği gösterir:

  • Reklam Hizmetleri: Pazar yerlerindeki kullanıcıların mal ve hizmetlerinin reklamını yapmasına veya bulmasına yardımcı olmak için promosyon ‘aracıları’ ile eşleşir.
  • İletişim: Makine öğrenimi algoritmaları, farklı dilleri konuşan kullanıcılar arasındaki etkileşimleri kolaylaştırarak doğal dil anlayışını benimser.
  • Müzakere: Adil fiyatlandırma kurallarını ve özelleştirilebilir stratejileri kullanıcı beklentilerini karşılamak için mekanizmaları takip eder.
  • İşbirliği: Hedefleri doğrultusunda karşılıklı fayda sağlayan işbirlikleri yapmaya devam edebilir.
  • Yürütme (Alım Satım): Fetch.AI’ın ölçeklenebilir ve düşük maliyetli defteri, merkezi olmayan alım satımı destekleyerek DEX’ler aracılığıyla güvenli değer transferini mümkün kılar.

Fetch.AI Kullanıldığı Alanlar

Botswap: DeFi Likidite Yönetimi

  • Botswap, Fetch AI Network’ü kullanarak kripto varlık yönetimi için bir DeFi likidite yönetimi uygulamasıdır.
  • Ethereum ve Binance Smart Chain’de (BSC) faaliyet gösterir.
  • Piyasa değişikliklerine hızlı tepki verir ve halı çekmelerden korur.

Deep Parking: Yapay Zeka Destekli Otopark Çözümü

  • Sürücülere park yeri bulmada yardımcı olan bir yapay zeka ve blok zinciri uygulamasıdır.
  • Sürücünün aracının Dijital İkizi kullanılarak çevredeki otoparklarla iletişim kurar ve rezervasyonları yönetir.
  • Sürücüleri en uygun park yerine yönlendirir, park aramalarını ortadan kaldırır.

Merkezi Olmayan Dağıtım Ağı (DDN): Alternatif Hizmet Sağlama

  • Geleneksel hizmet sağlayıcılara alternatif bir merkezi olmayan dağıtım ağıdır.
  • Kullanıcılar doğrudan hizmet sağlayıcılarla etkileşimde bulunabilir, fiyatları müzakere edebilir ve bağımsız olarak mal teslimatını organize edebilir.
  • Yüksek gizlilik sağlar ve kullanıcılara veri kontrolü sağlayan merkezi olmayan bir platform sunar.

Tedarik Zinciri Optimizasyonu: Fetch AI ve LiquidChefs İşbirliği

  • Fetch AI ve LiquidChefs, şeffaf bir tedarik zinciri oluşturmak için işbirliği yapar.
  • Fetch AI teknolojisi, alıcılar ve tedarikçiler arasında gerçek zamanlı bağlantı kurma imkânı tanır.

Kolektif Öğrenme: Sağlık ve Endüstriyel Çözümler

  • Fetch AI’ın kolektif öğrenme yetenekleri, Covid-19 tespiti, kanser hücresi belirleme ve makine arızalarını tahmin etme gibi sağlık ve endüstriyel alanlarda kullanılır.
  • Veri gizliliğini korur ve çeşitli algoritmalar ile önemli uygulamalara imkân tanır.

Add a comment