Fibonacci Dizisi Nedir?

Fibonacci Dizisi Nedir?

Akademi
12 September 2023 by [email protected]
1128
Fibonacci dizisi, her bir sayının kendinden önceki sayı ile toplanmasıyla elde edilen, Leonardo Fibonacci tarafından keşfedilmiş bir sayı dizisidir. Bu diziyi farklı kılan, dizideki ardışık her iki sayının toplamının altın orana yakın bir değer vermesidir. Öyle ki, kullanılan sayıların değeri ne kadar büyük olursa altın orana o kadar yakın bir değer elde edilir. Aşağıda Fibonacci dizisi ve buna ilişkin bir örnek yer almaktadır.
fibonacci-dizisi-nedir

Fibonacci Dizisi: {1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, …}
Örnek: 55:34=1,617 (Altın Oran=1,68)

Fibonacci dizisinde yer alan ardışık sayılar birbirleriyle oranlandığı takdirde altın orana çok yakın bir değer elde edilir. Ardışık sayıların değeri arttıkça elde edilen sonuç da altın orana o denli yaklaşır. Fibonacci sayı dizisinde bulunan ardışık sayıların birbirleriyle oranlanması sonucu elde edilen ve genellikle altın oran adıyla bilinen 1,618 değeri ise finans, iktisat, kripto para borsası, sanat ve birçok alanla ilişkilendirilir.

Pascal Üçgeninde de kendine yer bulan Fibonacci sayı dizisinin daha çok finans ile ilişkisini inceleyeceğiz. Yaşamın çok çeşitli alanlarında kullanım alanı bulan bu dizinin finans, iktisat, borsa ve kripto para borsası bakımından nasıl bir yer tuttuğunu mercek altına alacağız. Bahse konu alanlarla ilgili ziyaretçilerimizin içeriğimizi dikkatle incelemesini tavsiye etmekteyiz.

Fibonacci Dizisi ve Finans İlişkisi

Fibonacci dizisine finans sektörünün çeşitli alanlarında ve özellikle değer hesaplamalarda başvurulur. Finansal varlıklar üzerinden alım – satım yaparak kazanç elde edebilmek için isabetli yatırımlarda bulunmak önemlidir. Yatırımlarda isabetli tercihlerde bulunabilmek içinse hangi finansal varlığın kısa – orta – uzun vadede değer kazanacağını, hangilerininse değer kaybedeceğini öngörmek gerek.

Finansal teknik analizlerde, teknik analiz mantığı ile işlev gösteren araç ve uygulamalarda kullanılan Fibonacci dizisi ile altın orana ulaşılır. Bu alanlarda genellikle kullanılan oranlar, 1.618 ve 1.232’dir. Fibonacci dizisi ile finans arasındaki ilişkiyi daha anlaşılır kırmak adına somut bir örnekten yararlanacağız. Aksi takdirde, ikisi arasındaki ilişkiyi ve özellikle oranların nasıl kullanılacağını kestirmek güç olacaktır.

Örnek: Referans periyotta (baz alınan zaman aralığı) taban fiyatı 1,0520, tavan fiyatı ise 1,1376 seviyesini görmüş bir pariteyi inceleyelim. Bu incelemenin nasıl yapılacağını, işlemin anlaşılabilir olması adına adım adım sıralayacağız. Bu bakımdan, ilgili adımların dikkatle okunmasını ve benzer parite yorumlarında aynı mantıkla hareket edilmesini tavsiye etmekteyiz:

  • Yüksek fiyat ile düşük fiyatı çıkarın: 1,1376 – 1,0520 = 0,0856.
  • Elde edilen değerle (0,0856) 1.272’yi çarpın: 0,0856 * 0.232 = 0,0198.
  • Sonucu ise yüksek fiyat (1,1376) ile toplayın: 1,1578. Bu değer, paritenin yükselmesini öngördüğümüz trendi gösterir.

Yukarıda paylaştığımız örnekten de görüleceği üzere, finans sektöründe belirli bir paritenin hareketinin kesintisiz oluşması beklenemez. Fibonacci dizisi ise bu trendi tespit edebilmemize, öngörmemize yardımcı olacak birtakım analizler sunar. Fibonacci Dizisi ile finans arasındaki ilişki incelenirken dikkat edilmesi gereken bir başka ilişki ise Fibonacci – Zaman Aralıkları’dır.

Fibonacci Zaman Aralıkları

Yatırım varlıkları ve/veya finansal değerler özelinde yapılan analizlerde tek değişken metrik fiyat değildir. Zaman da önemli bir değişkendir. Bu bakımdan, daha güçlü analizler yapmak ve dolayısıyla yatırım başarısını artırmak için zaman değişkenini de dikkate almak gerekir. O halde, Fibonacci dizisini yalnızca fiyat değişiminde değil, zaman aralıklarında da kullanmak mümkün.
Fibonacci dizisini zaman aralıklarında kullanmak için dizide yer alan rakamları birer gün olarak kabul etmek gerek. Dizide yer alan sayıların gün bazında değerlendirilmesinden kasıt, 1-1-2-3-5-8-13-21-34 şeklinde trend gün aralıklarına bölünmesidir. Söz konusu yöntem, bu analiz dalgalanmaların süresini belirlemek amacıyla kullanılır.

Add a comment