Çanak Formasyonu Nedir?
Çanak formasyonu kup adı ile de bilinir. Bu gösterge uzun vadede gelişirken tespit edilmesi de oldukça zordur. Piyasalardaki hareketler ifade edilmek istendiğinde yükselen piyasalar için ters çanak formasyonu tanımlaması kullanılır.
Piyasalarda düşüş görüldüğünde ise bu durum çanak formasyonu olarak ifade edilir. Fiyat hareketleri çizgisel bir şekil oluşturduğunda ortaya çıkan görsel, çanağa benzediğinden bu harekete çanak formasyonu denmektedir. Çanak formasyonunun varlığı hızlı bir düşüşün de habercisi olmaktadır. Şekil olarak çanağa benzemesi nedeni ile bu ismi alan kup formasyonu düşen piyasalarda sıklıkla karşılaşılan bir durumu ifade eder.
Çanak formasyonu aşağı doğru düşüşle ortaya çıkarken daha sonra bu göstergenin yatay düzlemde seyretmesi ile hacmin iyice düşmesi gerçekleşir. Hacmin düşüşü sırasında yatay düzlemde seyreden piyasa değerlerine yatırımcıların alım talebi ortaya çıkar.
Çanak Formasyonu Ne Zaman Sonlanır?
Birbirinden farkı sürelerde ortaya çıkabilen çanak formasyonu daha ziyade uzun vadeli bir dönüş formasyonudur. Uzun vadeli olması sebebi ile birkaç ay ya da birkaç yıl da devam edebilir.
Çanak formasyonunun uzun vadede oluşması hem tespitini zorlaştırmaktadır hem de tanımlanması güçtür. Çanak formasyonu bazen yumuşak biçimde eğilen bir aya ya da U harfine benzeyen yapısı ile kolayca fark edilebilir.
Çanak Formasyonu Nasıl Yorumlanır?
Çanak formasyonu ile karşılaşıldığında düşen fiyatlar bir süreliğine dip çalışması yapar. Dip çalışması sırasında işlem hacminin azalması söz konusudur. Bu durum oluştuğunda ardından gelen süreçte alışlar aracılığı ile hacimler artmaya başlar.
Piyasayı takip edenler bu durumu fiyatlarda hareketlenme oluşacağı ve fiyatların direnç seviyesine doğru bir yöneliş göstereceği şeklinde yorumlar. Oluşan formasyonun tamamlandığı ve direnç seviyesinin kırıldığı nokta fiyatların çanağın dip seviyesinde ilerlemeye başladığı noktadır.
Çanak Formasyonu Özellikleri
Çanak formasyonu piyasaların diplerinde görülür. Bu durum başlayan yükseliş trendlerini işaret eder. Yükseliş trendlerini işaret etmesi sebebi ile de çanak formasyonu dönüş formasyonları arasında sınıflandırılmaktadır.
Çanak formasyonu taşıdığı nitelikler itibarı ile hem kısa vadede hem de orta ve uzun vadede önemli oranda kâr marjı yaratabilme gücüne sahiptir. Çanak formasyonunun sonlanması ivme kazanacak bir yükseliş trendinin habercisidir.
Çanak Formasyonu Oluşumu
Çanak formasyonu oluşum sürecinde dört ana bölüm hakkında konuşulması daha uygun olur. Çanak formasyonunda başlangıç safhasını satıcıların üstünlüğünde giriş yapılan düşüş bölümü oluşturmaktadır.
Bu aşamada satıcılar daha istekli olurken alıcılar isteksiz tavırları ile öne çıkar. İşlem hacminin giderek azalma eğilimine girmesi zayıflayan düşüş trendini de işaret eder. Düşüş bölümünde çanağın şekli de netleşmeye başlar.
Fiyatların daha yumuşak bir eğimle düşmesi düşüş mesafesini de kısaltır. Bu durumda çanağın şekli bir yay biçimi almaya müsaittir. Fiyatların hızlı düşüş eğilimi içinde olduğu piyasa şartlarında çanağın yüksekliği artacağından şekli de U biçimine yaklaşacaktır.
Geri dönüş hareketinin kırılma noktasına ulaşması ile D tepesi de şekillenir. Bu seviye geri çekilme hareketinin başladığı noktayı ifade eder.
Ters Çanak Formasyonu
Ters çanak formasyonunda da dört ana safhanın varlığı görülmektedir. İlk safhanın hâkim gücü alıcılar olurken bu aşama fiyatların da yükseldiği kısımdır. Yükseliş gerçekleşmesine rağmen hacim düşer ve bu durum trenddeki zayıflamanın da habercisidir.
Piyasa bu safhada yatay eğilime girer. Piyasaların yatay eğilime geçmesi tavan oluşumunu hazırlar. Alıcılar ve satıcılar açısından ortaya çıkan mücadele süreci işlem hacminden yoksundur ve karşılıklı bir çekişmeden söz edilebilir.
Ardından oluşan gevşeme süreci işlem hacminde artışa yol açarken formasyondan çıkabilmek için destek çizgisinde oluşacak hacimdeki belirgin artışa bağlı yükseliş eşliğinde kırılmaya ihtiyaç duyulur.