Etherscan Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Etherscan Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Araştırma
14 November 2023 by [email protected]
1267
Etherscan, ethereum blockchain üzerinde gerçekleşen bütün işlemleri izleyebileceğiniz bir blok gezgini aracıdır. Etherscan ile cüzdanınızın bakiyesini, işlem geçmişinizi, akıllı sözleşmeyi ve daha birçok şeyi görüntüleyebilirsiniz. Kripto para dünyasına adım attığınızda bilmeniz gereken en önemli araçlardan birisi olan Etherscan, sadece basit özellikleri olan bir araç değildir. Etherscan üzerinden Txn Hash gibi çeşitli verileri de kontrol edebilirsiniz.
etherscan-nedir

Etherscan, ethereum blockchain üzerinde gerçekleşen bütün işlemleri izleyebileceğiniz bir blok gezgini aracıdır. Etherscan ile cüzdanınızın bakiyesini, işlem geçmişinizi, akıllı sözleşmeyi ve daha birçok şeyi görüntüleyebilirsiniz. Kripto para dünyasına adım attığınızda bilmeniz gereken en önemli araçlardan birisi olan Etherscan, sadece basit özellikleri olan bir araç değildir. Etherscan üzerinden Txn Hash gibi çeşitli verileri de kontrol edebilirsiniz. İçeriğimizde Etherscan’ın neler yapabileceğini ve nasıl kullanılacağını detaylı bir şekilde ele alacağız. 

Etherscan Nedir?

Etherscan, ethereum ağındaki blokları, işlemleri ve adresleri takip etmek için kullanabileceğiniz bir blok gezginidir. Etherscan ile ethereum adreslerini arayabilir, bakiyelerini, işlem geçmişlerini ve akıllı sözleşmeleri görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda Etherscan’ı kullanarak ethereum sözleşmelerini de keşfedebilirsiniz. Sözleşmenin kaynak kodunu, yaratıcısını, bayt kodunu ve diğer bilgileri görebilirsiniz.

Ethereum ağının nasıl çalıştığını ve ne kadar etkin olduğunu anlamanıza olanak tanak tanıyan Etherscan’ın sunduğu özellikler; geliştiriciler, tüccarlar ve Ethereum meraklıları için çok yararlıdır. Bu aracı kullanarak işlem bilgilerini, blok bilgilerini, adres bilgilerini ve sözleşme bilgilerini takip edebilirsiniz. Etherscan, Ethereum ağıyla ilgili her şeyi blok gezgininde bulabileceğiniz harika bir araçtır.

Etherscan Nasıl Çalışır?

Araç, Ethereum blok zincirinde gerçekleşen her işlemi takip eder ve bunları bir veritabanında tutar. Bu sayede kullanıcılar akıllı sözleşmelerin durumunu, adreslerin bakiyelerini, işlemlerin miktarını, gaz ücretlerini ve daha fazlasını öğrenebilirler. Etherscan’ın kullanımı çok kolaydır. Kullanıcılar işlem kimliğini veya adresi arama alanına yazarak ilgili işlem veya adres hakkında detaylı bilgi alabilirler. Bu bilgiler, gönderen ve alan, ether miktarı, işlem süresi, gaz ücretleri dahil olmak üzere çeşitli verileri kapsamaktadır.

Ethereum blok zincirindeki son blok ve işlemleri de gösterir. Kullanıcılar; hash, adres veya blok gibi farklı kriterlere göre arama yapabilirler. Ek olarak akıllı sözleşmeleri ve hesapları da inceleyebilirler. Etherscan’ın Ethereum ağındaki işlemleri ve adresleri izlemek ve analiz etmek için güvenilir ve kullanıcı dostu bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların tüm Ether işlemlerinden haberdar olmalarını sağlar ve Ethereum blok zincirini herkes için daha şeffaf ve erişilebilir hale getirir.

Etherscan Nasıl Kullanılır?

  • Etherscan web sitesini (https://etherscan.io) tarayıcınızda açın.
  • Etkileşimde bulunmak veya işlemleri takip etmek istediğiniz Ethereum adresini arama kutusuna yazın. “Ara” butonuna basın veya “Enter” tuşuna basın. 
  • Arama sonuçları sayfasında adresle ilgili genel bilgileri, bakiyesi, işlem sayısı ve diğer ayrıntılar dahil, göreceksiniz. 
  • Belirli bir işlemi takip etmek istiyorsanız işlem hash’ini arama alanına yazın ve “Ara” butonuna tıklayın. 
  • Sonuçlar sayfasında seçtiğiniz işlemle ilgili ayrıntılı bilgileri, gönderen, alıcı, transfer miktarı ve diğer ilgili veriler dahil, bulacaksınız. 
  • Etherscan, sözleşme kodunu görüntüleme, akıllı sözleşmeleri inceleme, adres etkinliğini izleme ve daha fazlası gibi başka özellikler de sunar. 
  • Ethereum blok zinciri ve etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu özellikleri kullanabilirsiniz.

Etherscan’ın dış bir hizmet olduğunu ve onunla çalışırken dikkatli olmanız ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeniz gerektiğini hatırlamak önemlidir. 

Etherscan’ın Temel Özellikleri

İşlemleri Arayın: İşlem hash’leri, gönderen adresler veya alıcı adresler kullanarak işlemleri arayabilirsiniz. Etherscan aracı blok zincirindeki herhangi bir işlemi kolayca takip etmenize ve doğrulamanıza olanak tanır.

Bakiye Görünümü: Herhangi bir Ethereum adresinin bakiyesini, sözleşme adresleri dahil, kontrol edebilirsiniz. Etherscan, adresin bakiyesi ve işlem geçmişi hakkında detaylı bilgi verir.

Sözleşmeleri Görüntüle: Etherscan, Ethereum sözleşmelerini görüntülemenize ve keşfetmenize olanak tanır. Sözleşme koduna ulaşabilir, işlevleri, olayları ve değişkenleri hakkındaki bilgileri görebilirsiniz.

Blokları Görüntüle: Ethereum blok zincirindeki her bloğun ayrıntılarını, blok hash’i, işlem sayısı, üretim süresi ve daha fazlası dahil olmak üzere keşfedebilirsiniz.

Jetonları Görüntüle: Etherscan, Ethereum blok zincirindeki jetonları görüntülemenizi sağlar. Jetonun toplam arzı, sözleşme adresi vb. hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Gaz Takipçisi: Ethereum blok zincirinde işlem yapmak için mevcut gaz limitini ve ücretlerini kontrol edebilirsiniz. Ne kadar gaz maliyetleri ile karşılaşacağınız ve işleminiz için hangi ücretin uygun olacağı konusunda bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacaktır.

Etherscan, kripto paranın kullanımını kolaylaştıran ve güvenliğini artıran birçok özelliğe sahiptir.

Etherscan’da İşlem Arama

Etherscan’da belirli bir işlemi aramak için ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan arama çubuğunu kullanabilirsiniz.

  • Bu adresle ilişkili tüm işlemleri bulmak için işlemin gönderildiği cüzdan adresini veya alıcının adresini girin. Belirli bir işlemi aramak için işlemin hash’ini de girebilirsiniz.
  • İşlemin cüzdan adresini veya hash’ini girdiğinizde Etherscan arama yapacak ve sonuçları işlem bilgileri sayfasında görüntüleyecektir. ETH miktarı, ücret, işlemin yapıldığı blok ve işlemin gerçekleştiği zaman gibi işlemin ayrıntılarını göreceksiniz.
  • Ayrıca işlem bilgileri sayfasında ilgili işlemlere, ilgili adreslere ve bu tür işlemleri analiz ederken faydalı olabilecek diğer ayrıntılara bağlantılar bulacaksınız.
  • Etherscan’ın gerçek zamanlı olarak güncellendiğini unutmamak önemlidir. Böylece Ethereum blok zincirindeki işlemler hakkında her zaman en güncel bilgileri alırsınız.

Etherscan’da Bir İşlemi Bulma ve İzleme Süreci

Etherscan’da bir işlemi bulmak ve takip etmek için işlem hash’ine veya işlemin gönderen/alıcı adresine ihtiyacınız olacaktır. İzlenecek adımlar şunlardır:

  • etherscan.io adresindeki Etherscan web sitesine gidin.
  • Sayfanın üst kısmında bulunan arama kutusuna işlemin hash’ini veya işlemin gönderen/alıcı adresini girin.
  • Ara düğmesini tıklayın veya Enter tuşuna basın.
  • Bulunan işlemle ilgili bilgileri görebileceğiniz bir arama sonuçları sayfasına yönlendirileceksiniz.
  • Bu sayfada işlemin hash’i, dahil edildiği blok, zaman, transfer miktarı ve ücret gibi işlemle ilgili temel verileri görebileceksiniz.
  • Ayrıca sayfada bu işlemle ilgili dahili işlemler ve ilgili sözleşmeler gibi işlemle ilgili ek bilgilere bağlantılar bulabileceksiniz.
  • Sözleşme yöntemi çağrıları, olaylar veya dahili işlemler gibi ek işlem ayrıntılarını içeren çeşitli sekmeleri görüntülemek için sayfadaki radyo düğmelerini kullanabilirsiniz.

Add a comment