Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Akademi
19 October 2023 by [email protected]
1076
Menkul kıymetlerin fiyat hareketinin grafiksel olarak gösterildiği mum grafikleri farklı şekillerde oluşabilir. Bunlardan biri de fincan ve kulp formasyonudur. Yaygın olarak kullanılan bu formasyon, piyasada yükseliş trendinin sürdüğünü gösteren uzun vadeli bir modeldir. Fincan ve kulp formasyonu, alım veya satım yapmak için uygun olan zamanı tespit etmek için kullanılabilir. Bu formasyonun nasıl oluştuğunu, nasıl yorumlandığını
fincan-kulp-formasyonu-nedir

Menkul kıymetlerin fiyat hareketinin grafiksel olarak gösterildiği mum grafikleri farklı şekillerde oluşabilir. Bunlardan biri de fincan ve kulp formasyonudur. Yaygın olarak kullanılan bu formasyon, piyasada yükseliş trendinin sürdüğünü gösteren uzun vadeli bir modeldir.

Fincan ve kulp formasyonu, alım veya satım yapmak için uygun olan zamanı tespit etmek için kullanılabilir. Bu formasyonun nasıl oluştuğunu, nasıl yorumlandığını ve nasıl ticaret stratejileri geliştirmek için kullanılabileceğinizi ele alacağız.

Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Nasıl Oluşur?

Fincan ve kulp formasyonu, 1988 yılında William O’Neil’in “Hisse Senetlerinden Nasıl Para Kazanılır?” adlı kitabında anlattığı bir mum grafik modelidir. Bu grafik modeli, fincan ve kulp şeklinde görünen iki bölümden meydana gelir.

Formasyonda fincan kısmının oluşması fiyatın yukarı yönlü bir hareketinin ardından aşağı yönlü bir düzeltme yapmasıyla başlar. Fiyat da yuvarlak bir taban oluşturarak tekrar yukarı çıkmaya başlar. Fincan kısmının tamamlandığı nokta, direnç seviyesinin belirlenmesi için kritik bir öneme sahiptir.

Fincanın sağ kenarında, fiyatın direnç seviyesinin altında kaldığı bir kulp bölümü görülür. Bu bölümde işlem hacmi azalır. Bu noktada ise fiyat kulp bölümünün sonunda direnç seviyesinin üzerine çıkarak bir kırılma gerçekleştirir. Dolayısıyla yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir.

Fincan ve Kulp Formasyonu Oluşma Kuralları

  • Fincan kulp formasyonu, yükseliş trendinin devam ettiğini gösteren bir formasyondur. 
  • Bardak, keskin bir V şeklinden ziyade, U şeklinde olmalıdır. 
  • Desen, en az 7 haftada tamamlanmalıdır. (Kulp dahil) 
  • Kulp, en az 1 hafta sürmelidir. 
  • Formasyon, 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde gerçekleşmelidir. 
  • Tabanın derinliği, %12 ile %35 arasında olmalıdır. 
  • Kulp, aşağı doğru eğimli olmalıdır.

Fincan ve kulp formasyonunun ne anlama geldiğini anladığınıza göre şimdi nasıl oluştuğuna bakalım.

Fincan ve Kulp Formasyonu Ne Anlatıyor, Nasıl Yorumlanabilir?

Fincan kulp formasyonunda, varlığın fiyatı yükseliş trendine devam etmek için önceki zirvelerini test eder. Bu noktada belirli bir fiyattan alım yapmış olan tüccarlar satış baskısı oluşturur. Bu da fiyatın kısa bir süre hareketsiz kalmasına neden olur.

Bu sabitlenme döneminin ardından varlık fiyatı düşmeye başlar. Bu hareket dört haftaya kadar sürer. Sonra fiyatlar alım baskısıyla tekrar yükselmeye devam eder. Gelişen bu formasyon, alım fırsatı olarak kabul edilir.

Fincan Kulp Formasyonu Belirlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Derinlik 

Bu formasyonda bardakların çok derin olmaması beklenir. Üst yarıda meydana gelirler. Çok derin tutamaçlar formasyonun güvenilirliğini azaltır.

Hacim 

Hacim bu formasyonda fiyatla orantılı olarak değişir. Fiyat azaldıkça hacim de azalır. Bardağın tabanında hacim ortalamanın altındadır. Fiyat arttıkça hacim de artar.

Uzunluk 

Bardağın tabanının uzun ve geniş olması güçlü alım sinyalleri verir. Varlığın fiyatının yükseleceğine dair daha net kanıtlar sunar. Keskin “V” şeklinde tabanlar ise net olmayan sinyaller verebilir.

Kırılma tutamağın üst kısmı ne kadar yüksek fiyatlardan uzaklaşırsa formasyonun kırılması o kadar belirgin olur. Fiyat, direnç seviyelerini aştıktan sonra yukarı çıkarsa yükseliş trendinin sürdüğü anlaşılır.

Fincan Kulp Formasyonu için En İdeal Ticareti Belirleme

Fincan kulp formasyonu ticareti yaparken üç önemli noktaya dikkat etmelisiniz:

Giriş Noktası Belirleme

Ticaretin ilk adımı, giriş noktasını belirlemektir. Kulp bölümü genellikle üçgen veya yatay inen kanal şeklinde olur. Bu kanalların üst sınırını aşan fiyatlar, satın alma için uygun bir zaman olduğunu gösterir. Çünkü fiyat kulp bölümünü geçtiğinde formasyon tamamlanır ve varlığın fiyatı yükselmeye başlar.

Fiyat yükselse de bunun devam edeceğinin garantisi yoktur. Yükseliş hareketlerinin ardından fiyat hızlı bir şekilde düşebilir veya sabit kalabilir. Bu sebeple riskinizi azaltmak için bir stop-loss seviyesi belirlemelisiniz.

Stop-Loss Seviyesi Ayarlama

Bu seviye fiyatın kırılma noktasının altına düşmesi durumunda kaybınızı sınırlayan bir mekanizmadır. Fiyat önemli ölçüde düşerse formasyon geçersiz olur ve pozisyonunuzu kapatmayı düşünebilirsiniz.

Stop-loss seviyenizi kulp bölümünün en düşük noktasının altına yerleştirebilirsiniz. Ancak, fiyatın dalgalı hareket etmesi durumunda stop-loss seviyenizi son salınımın en düşük noktasının altına da koyabilirsiniz.

Stop-loss seviyenizin fincan formasyonunun üst 1/3’ünde olması idealdir. Bu şekilde hem stop-loss seviyenizi hem de kulp bölümünün üst 1/3’ünde ayarlayarak giriş noktanıza yakın bir risk alırsınız.

Kâr Alma Seviyesi Belirleme

Bardağın yüksekliği ne olursa olsun, kâr al seviyesini basit bir formülle hesaplayabilirsiniz. Bardağın yüksekliğini kırılma noktasına ekleyerek hesaplamanızı yapabilirsiniz. Bazı durumlarda bardağın sol ve sağ kenarları farklı yükseklikte olabilir ve daha düşük bir yükseklik kullanarak gerçekçi bir kâr alma seviyesi belirleyebilirsiniz. Daha fazla bir yükseklik kullanarak ise iyimser ve agresif bir kâr alma seviyesi belirleyebilirsiniz.

Add a comment