Omuz Baş Omuz Formasyonu Nedir?

Omuz Baş Omuz Formasyonu Nedir?

Akademi
14 October 2023 by [email protected]
2708
Teknik analiz formasyonu olan omuz baş formasyonu yukarı trendin bitişi yönünde bir işarettir. Trend dönüşünü simgeleyen bu formasyon oldukça güvenilir bir formasyon türüdür. Omuz baş formasyonu analiz edildiğinde yükselen bir trendin sonlanmakta olduğu ve düşen bir trendin yükseleceği kolaylıkla anlaşılabilir. Bu formasyon teknik analizde kullanılan önemli bir göstergedir. Yatırımcılar için güvenilir bir kaynak olan omuz
omuz-bas-omuz-formasyonu-nedir

Teknik analiz formasyonu olan omuz baş formasyonu yukarı trendin bitişi yönünde bir işarettir. Trend dönüşünü simgeleyen bu formasyon oldukça güvenilir bir formasyon türüdür. Omuz baş formasyonu analiz edildiğinde yükselen bir trendin sonlanmakta olduğu ve düşen bir trendin yükseleceği kolaylıkla anlaşılabilir.

Bu formasyon teknik analizde kullanılan önemli bir göstergedir. Yatırımcılar için güvenilir bir kaynak olan omuz baş formasyonu potansiyel risklerle ilgili ilk ipuçlarını almak ve trend dönüşünü yakalamak için kullanılmaktadır.

Omuz Baş Formasyonu (OBO)

Omuz baş formasyonunun işaret ettiği şey fiyat hareketinin güç kaybetmesidir. Bu formasyon okunduğunda yükseliş trendinin bittiği yatay ya da düşen bir trendin başladığı anlaşılır. Öncü fiyat yükselişinin ardından fiyatların düşüşe geçmesi ile ters V motifi ile sol omuz ortaya çıkmaktadır. Fiyatların yeni bir yükselişe geçişi ise sol omuzdan daha yüksek bir tepenin habercisidir. Bu bölge baş bölgesidir.

Fiyatlar zirve seviyesinden aşağı doğru hızla indiğinde sol omuzla baş deseninden meydana gelen boyun çizgisine yeniden inmektedir. Daha sonra da son yükselişe geçerek sağ omuz şeklini çizmektedir.

Omuz baş formasyonunun oluşumunda yükselen trend üzerinde belirli bir sıraya göre oluşum tamamlanmalıdır. Sol omuzla başlayan oluşum süreci daha sonra baş ve ardından da sağ omuzla tamamlanmalıdır.

Omuz Baş Formasyonu Oluşumu

Omuz baş formasyonu yükselen bir trendin sonunun geldiğini gösterirken düşüşe geçen bir trendin de habercisidir. Formasyon oluşmadan önce yukarı yönlü bir trend oluşumundan söz edilebilir.

Bu formasyonda baş zirveyi oluştururken sağ omuz da yükselen trendin zirvesi olmalıdır. Burada oluşacak hafif bir geri çekilme de istenilen bir durumdur. Baş seviyesinden hafif bir geri çekilme ile sağ omuz oluşumunda yeni bir yükseliş ortaya çıkmalıdır.

Sağ omuzun ardından gelen düşüş aracılığı ile boyun çizgisi denen iki omuz noktasındaki düşük seviyelerin konumu destektir. Bu formasyonun geçerli olabilmesi için boyun çizgisinde hacmin yarattığı etkiyle aşağı yönlü bir kırılmaya ihtiyaç olur.

Omuz Baş Formasyonu Koşulları

Omuz baş formasyonunun bazı koşulları taşıması gerekir. Bu sayede geçerli olur. Öncelikle bu formasyon bir yükseliş trendi üzerinde olmalıdır. Desen olarak düz ya da hafif sola eğimli olması gereken omuz baş formasyonu omuz seviyelerinin birbiri ile orantılı olduğu bir oluşumu temsil etmelidir.

Omuz baş formasyonunda omuz seviyelerinin baş bölümü ile aynı seviyede ya da daha yüksekte olmaması gerekir. Boyun çizgisinin kırılma noktası hacmin yükselişi ile olmalıdır. Boyun çizgisinin yüksek hacmin ardından aşağı doğru kırılması beklenir.

Formasyon gerçekleştiğinde ise boyun çizgisi ve baş arasındaki mesafeye eş değerde bir düşüşün yaşanması beklentiler arasında yer alır.

Omuz Baş Formasyonu Ne Anlatır, Nasıl Yorumlanmalıdır?

Omuz baş formasyonunun anlatmak istediği fiyat hareketlerinin gücünü kaybettiğidir. Mevcutta bulunan yükseliş trendinin tepe noktasına varması ve yataya geçerek yeni en düşük dipleri oluşturması düşüş hareketlerinde tetiklenmeye yol açmaktadır.

Omuz baş formasyonunun anlatmak istediği ise yükseliş trendlerinin sonlandığıdır. Bu sonlanma yatay ya da düşen bir trendin başladığı anlamına da gelmektedir. Teknik analizler sırasında en sık tercih edilen formasyon omuz baş formasyonudur. Formasyonun gücünden istifade edilmek istendiğinde 4 saatlik, günlük ve haftalık zaman dilimlerinde bakılması daha uygun olmaktadır.

Bu teknik analiz formasyonu fayda sağlamakla birlikte tek başına yeterli olmayabileceğinden temel nitelikte bir yol gösterici olarak tercih edilebilir. Omuz baş formasyonuna tek başına bakılarak işlemlere dahil olmak yeterli olmayabilmektedir. Bu sebeple ek göstergeler de dikkate alınmalıdır.

Add a comment