Opsiyon prim hesabında kullanılan volatilite terimi, daha isabetli yatırım yapmak isteyen yatırımcıların sıklıkla faydalandığı metrikler arasında yer alır. Yatırım yapmayı düşündüğünüz varlığa ilişkin volatilite değerini bilmeniz ve buna göre hareket ederek yatırım stratejinizi kurgulamanız, yatırımlarınızda daha başarılı olmanıza ve bu sayede arzu ettiğiniz hedefe ulaşmanıza yardımcı olur.
Volatilite Tanımı
Volatilite “oynaklık” anlamına gelir. Finansal bir ürünün belirli bir süre zarfında fiyat değişiminin standart sapmasıdır. Bu değer sayesinde, belirli bir varlığın belirli bir periyottaki riski ölçülmeye çalışılır. Kimi zaman doğrudan bir değer olarak (örneğin 100 TL) kimi zaman da yüzde vererek (örneğin %10) belirtilir. Bu terim için uygulamada “dalgalanma derecesi” kavramı da kullanılmaktadır.
Volatilite Nasıl Ölçülür?
Piyasada işlem gören finansal bir varlığın kur oynaklığı olarak tanımlanan volatilite terimi, özellikle daha isabetli yatırımlarda bulunmak ve bu sayede başarılı bir kazanç eğrisine sahip olmak isteyen yatırımcıların yakın markajında. Bu bakımdan, yatırım başarısı sağlamak isteyen yatırımcılar “volatilite nedir, nasıl ölçülür?” sorusuna yanıt arar.
Volatilite hesabının nasıl yapılacağını basit ve pratik bir matematiksel işlem olan standart sapma üzerinden açıklamak gerek. Finans piyasalarında işlem gören finansal varlığın kur oynaklığı yani fiyat dalgalanması yüksek olduğu takdirde volatilite değeri de yüksek olur. Volatilite çeşitleri arasında yer alan tarihi volatilite, belirli bir finansal varlığın son bir sene içindeki değişiklik/oynaklık değerini ifade eder.
Ayrıca finansal bir değer taşıyan ürünün fiyatında arz talep nedeniyle gerçekleşen değişiklik yani fiyat dalgalanması da bir başka volatilite çeşidi olarak ifade edilir. Yatırımcılar genellikle fiyat dalgalanması üzerinden hesaplanan volatiliteyi takip eder ve yatırım stratejilerini buna göre kurgular. Şimdi, volatilite nasıl ölçülür sorusuna adım adım yanıt verelim:
- Yatırım yapmak istediğiniz finansal varlığın belirli bir periyot içerisindeki fiyatlarını tespit edin.
- Tespit ettiğiniz fiyatların ortalamasını alın.
- Belirlenen periyot aralığındaki her bir fiyat ile ortalama fiyat arasındaki farkı bulun. Bu işlemle birlikte sapmaları tespit etmiş olacaksınız.
- Elde ettiğiniz sapmaların karesini alın ve toplayın.
- Sonuç ise belirlediğiniz belirlediğiniz periyot aralığındaki verilerin standart sapmasıdır.
Volatilite ölçümünün yukarıda yer alan yönergeyi takip ederek kolaylıkla yapabilirsiniz. Sonuçta bulduğunuz değer ile volatilitenin ne durumda olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu analiz yöntemiyle bulduğunuz volatilite değerinin yüksek ya da düşük olmasından hareketle, mevcut durumunuzu ve piyasa koşullarını da gözeterek yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.
Yüksek Volatilite Nedir, Ne İfade Eder?
Volatilite nedir ve nasıl ölçülür sorularını yanıtladıktan sonra volatilite değerinin yüksek olmasının ne ifade ettiğine mercek tutacağız. İlk olarak volatilitenin düşük olmasının ne anlama geldiğini ifade etmek gerekir. Düşük volatilite, belirli bir finansal ürünün çoğu zaman benzer fiyat düzeylerinde seyrettiğini ve bu açıdan görece durağan bir fiyat değişik grafiği çizdiğini gösterir.
Volatilitedeki düşüklük, ilgili ürünün ve/veya varlığın gelecekte çok keskin ve büyük değişiklikler göstermeyeceğine işaret eder. Ancak, volatilite değerinin yüksek olması halinde ilgili varlığın gelecekte çok keskin ve radikal fiyat değişiklikleri yaşama ihtimalinin yüksekliğini işaret eder. Sonuç olarak, düşük volatilite düşük riski, yüksek volatilite ise yüksek riski gösterir.